Home / Poker Savjeti / Sa kojim ulogom igrati

Sa kojim ulogom igrati

pokerm

Pitanje je ozbiljnije, nego što se na prvi pogled čini! Naime, određivanje osnovnog uloga – bez toga da i ne primetiš – može ozbiljno uticati na stil tvoje igre, a samim tim i na dobit.

Ako ti je ulog prevelik – u odnosu na tvoje finansijske mogućnosti, ili u odnosu na dosadašnje uloge – bićeš uplašen – “rizikujem previše”, pa ćeš zbog toga donositi neispravne odluke u situacijama, u kojima bi dobitna strategija bila podizanje!

Međutim, ako je ulog previše nizak, onda dolazi do efekta “daću, od ovog jednog neću propasti”. Odnosno, nastavićeš igrati u situacijama, kada po strategiji to ne bi trebao. Pre ili kasnije ćeš uvideti: ipak je značilo ono jedno, tj. ono jedno ponovljeno više puta.

Jedno sopstveno iskustvo: Sa prijateljima ponekad igram poker i uživo sa skroz malim ulogom. U početku sam ih stalno pobeđivao. Kasnije, kada sam sve više, sa sve većim ulozima igrao online, sve sam više gubio od njih. Razlog verovatno nije taj da su oni sve bolje igrali – jer sam i ja verovatno napredovao u međuvremenu – već da me gubitak u vrednosti od par centi nije toliko zanimao, kada sam znao da sutradan na netu mogu dobiti sto puta više za isto vreme.

Teško je naći meru, ali vredi razmisliti i o ovome. Naravno, oko ove stvari treba razbijati glavu nakon višemesečne igre, kada razmišljaš o tome da kreneš dalje.

Međutim, ako si tek na početku, pitanje je mnogo dramatičnije: Koliko novca žrtvovati na izlet u svet online pokera? Preporuku kao odgovor na ovo pitanje ne mogu dati. Svako treba da odluči u zavisnosti od svog materijalnog stanja i od stepena sopstvene želje za kockanjem. Ukoliko si odredio cifru, podeli je sa dva! Velika je šansa da iznos koji prvi put uplatiš izgubiš do poslednjeg dinara. Uzalud su svi saveti i strategija, školarina mora da se plati. Jednostavno je potrebno neko vreme da čovek “oseti” igru, da bezuslovno poveruje da se pročitanih saveta zaista treba pridržavati, da u datoj situaciji zaista treba podizati ulog, itd..

Zvuči bez veze, ali je stvarno tako. Ja sam bio ubeđen, da sam pročitao i naučio sve pre nego što sam počeo igrati, ali su bili određeni saveti, preporučeni potezi, koje sam bezuslovno mogao prihvatiti tek mesecima kasnije. (Tada su mi znatno porasli dobici.) Da, i za nedelju dana sam potrošio prvih 100 $.

Dakle, ako imaš novac namenjen igri, odnosno polovinu od toga, podeli iznos sa 100, i dobićeš maksimalan ulog sa kojim bi trebao igrati. Znači, ako si namenio 100 $, polovina jeste 50 $, a stoti deo toga je 0.5$. Trebao bi da potražiš sajt na kojem možeš igrati sa ulogom nižim od 1 $.

šta ustvari predstavlja ovaj stoti deo? Reč je o tome, da ma koliko dobro igrao, bilo kada može uleteti jedna tako loša serija, da možeš izgubiti čak i 60-80 jedinica (a i više od toga, tako da oprezniji neka dele sa 200), i dobro je, ako ti ostane nešto novca pomoću kojeg ćeš stati na noge. (Profi pokeraši se slažu u tome, da je kod ozbiljnijih uloga potreban bankroll od 300 jedinica, da bi mogao preživeti jednu ozbiljniju gubitnu seriju. Kod manjih uloga je dovoljno otprilike od 100-200, jer su toliko slabiji protivnici, da sa 1-2 uspešne partije možeš nadoknaditi gubitak.)

Ako sam bio u pravu, pa zaista izgubiš sve što su uložio, napravi pauzu bar od nedelju dana! Tokom nje pročitaj sve još jednom! Začudićeš se tome, na koliko stvari nisi obratio pažnju.

Takođe savetujem, da pre nego što uplatiš drugi deo novca, igraš bar jedno nedelju dana samo na freeroll turnirima. Može se desiti da nešto i dobiješ, a iskustvo u svakom slučaju.

Ako i drugi deo novca izgubiš… onda si ili veliki baksuz, ili možda ovaj online poker i nije za tebe. Teško je u ovom slučaju dati dobar savet, ali je verovatno najbolje ako ne trošiš više para na njega. (Eventualno se oprobaj još jednom na freeroll takmičenjima, od toga ne možeš imati velike štete. Najgore što može da ti se desi jeste da ne spavaš noćima.)

Najbolje online kockarnice

Flop

Flop je najzanimljiviji deo hold`em pokera. U njemu se donosi najviše odluka, praktično u ovom ...

Pozicija

Pre nego što pređemo na početnu strategiju, moramo razgovarati o još jednoj bitnoj stvari. To ...

Freeroll turniri

U slobodnom prevodu: besplatna takmičenja. Negde na ovom sajtu je dosta dobro opisano na koji ...

Šanse u pokeru

Pokušali smo da navedemo procentualne šanse za određene kombinacije karata. Ovo može poslužiti kao vodič ...

Izgradnja Bankroll-a

Bankroll je račun/nalog koji imaš na sajtu gde igraš poker. Ovaj članak sam ustvari napisao ...