Home / Poker Savjeti / Pozicija

Pozicija

poker444
Pre nego što pređemo na početnu strategiju, moramo razgovarati o još jednoj bitnoj stvari. To je pozicija. U hold`em pokeru veoma važnu ulogu igra mesto koje igrač zauzima za stolom, na kojem je mestu u odnosu na ugrača koji deli (dealer – button). S obzirom da se ni u jednom licitacionom krugu ne menja redosled igrača, onaj ko sedi pozadi (bliže dealer-u) dolazi do mnogih dodatnih informacija, dok ne dođe red na njega. (Na duže staze se ova prednost naravno izjednači, jer ulogu dealer-button-a preuzima svako redom, ali u datoj poziciji uvek igrač na poslednjem mestu ima najveću prednost.)

Kod igre sa 10 igrača, ovako treba zamisliti pozicije:

SB i BB su u specijalnoj poziciji, jer su u preflop-u na poslednjem mestu, ali su u narednim licitacionim krugovima oni prvi. Oni su već i morali uplatili nešto novca u igru, tako da im je polazna strategija dosta specijalna. Počevši od flopa, međutim, treba ih tretirati kao one sa ranom pozicijom.

Posle BB-a 3 mesta su rane pozicije. Ovde treba igrati najopreznije.

Sledeća 3 mesta su srednje pozicije. Prosečno.

Poslednja dva mesta (button i onaj neposredno pre njega) su kasne pozicije. Ovo je najbolje mesto, ima najviše mogućnosti za igru.

Ako za stolom nema deset igrača, onda treba zamisliti kao da u prvoj poziciji fale ljudi. Zanči, ako igra 6 osoba, tu su 2 srednje i dve zadnje pozicije (+SB i BB). To ujedno i znači da protiv manje igrača treba igrati opuštenije, što je naravno i logično: ako ima manje igrača manje su šanse da se podele mnoge dobre karte.

Da vidimo, koje su te informacije zbog kojih poslednji igrač ostvaruje prednost:

Kao prvo, on već vidi koliko njih je ušlo u igru pre njega.U preflopu to može puno značiti. Ima karata u prvom deljenju sa kojima se može uspešno odigrati partija samo ako su u igri više njih, dok je u slučaju nekih drugih kombinacija veća šansa za dobitak ako su u igri svega 2-3 igrača. Sa poslednje pozicije se tačno vidi koliko će igrača biti u flopu.

Važna je informacija da li je neko podizao. Ponekad se naravno ide na blef, ali u većini slučajeva se može poverovati da onaj ko ulaže stvarno drži dobre karte u rukama. Ako su pre mene ulagali, onda ću mirna srca da bacim neki granični slučaj ili kartu koju treba da vučem, naime zbog dve jedinice ne vredi da ulazim (karta koja sama ne može opstati, ali je dobra za flush ili straight, pr. 9T s), onda će možda posle mene svi odustati, a sa 2-3 protivnika ta karta i nije tako dobra, ili će možda iza mene svi ulagati, što mi takođe ugrožava šansu. (Možda čak toliko da treba da se odbaci karta, i gubi se uložena jedinica.)
U flopu se sa zadnje pozicije može zaista dobro odigrati jedina dobra low-limit strategija – ne blefiraj.

Ako sam ušao sa kartom koju sam vukao, onda obično u flopu mogu lakše da dam ako me neko izazvao, nego u srednjoj poziciji, jer onda posle mene još mogu da ulažu.

Razumevanje i prihvatanje pozicije je veoma teško. Dugo joj ni sam nisam pridavao veliki značaj, iako su svugde pisali kako je važna. Bili su potrebni meseci dok sam shvatio kako mi se povećeva prosek dobiti ako se pridržavam i pravila koja se odnose na pozicije.

Tačno sam zbog toga o ovome pisao ovako opširno. Ako te razlozi i nisu,neka te bar dužina teksta ubedi u to kako je ovo važna stvar!

Ima da baciš lepo QT u prvoj poziciji!

Čak i ako nisi imao upotrebljive karte već četvrt sata!

Najbolje online kockarnice

Flop

Flop je najzanimljiviji deo hold`em pokera. U njemu se donosi najviše odluka, praktično u ovom ...

Sa kojim ulogom igrati

Pitanje je ozbiljnije, nego što se na prvi pogled čini! Naime, određivanje osnovnog uloga – ...

Freeroll turniri

U slobodnom prevodu: besplatna takmičenja. Negde na ovom sajtu je dosta dobro opisano na koji ...

Šanse u pokeru

Pokušali smo da navedemo procentualne šanse za određene kombinacije karata. Ovo može poslužiti kao vodič ...

Izgradnja Bankroll-a

Bankroll je račun/nalog koji imaš na sajtu gde igraš poker. Ovaj članak sam ustvari napisao ...