Flop

Flop

Flop je najzanimljiviji deo hold`em pokera. U njemu se donosi najviše odluka, praktično u ovom delu igre prevagne vredi li ići do kraja sa određenom kombinacijom karata ili ne.

U prethodnom delu sam napisao kako bi vredelo sastaviti listu o tome u kojim situacijama vredi igrati dalje, a u kojima ne, da ne bi trebali kod svake karte računati posebno. Moja pravila su sledeća:

Imam kod sebe mali par (22-55), nema šanse za niz i nema set-a: fold.

Mali par i open-ended niz: call.

Mali par i open-ended niz, ali imam dve karte iste boje: računanje.

Mali par, inside-niz: računanje.

Sa srednjim parovima (66-99) isto tako, ali ako sa zadnje pozicije neko otvara, pogledam još jednu kartu. (Možda, samo bez blefiranja.)

Ako imam jedan visoki par u ruci ili sa kartom sa stola – fold, ukoliko se prema sledećem bodovanju sakupe 3 poena:

1. Na stolu su 2 karte iste vrednosti: 2 poena.
2. Vrednost karte na stolu je veća nego vrednost para koji ja držim u ruci (imam second par): 2 poena.
3. Na stolu su barem 2 karte iste boje: 1 poen.
4. Ima šanse za niz koji se može formirati sa dve uzastopne karte: 1 poen.
5. Neko diže ulog: 1 poen.

Ako je prethodni slučaj, a ima šanse za backdoor-flush, onda računanje.

Flush-draw: call (sa zadnje pozicije raise bez blefiranja)

Open-ended niz: call (Retko može i ovde bez blefa, ali sa ovim samo oprezno!)

Open-ended niz, ali su na stolu 2 karte iste boje: računanje. (Ako imam u ruci visoku karte te boje, onda call. U slučaju da su obe te iste boje, raise!)

Inside niz: uglavnom fold (Ako je pot veliki ili postoji šansa za flush onda računanje.)

Open-ended niz, a imam samo 1 kartu za njega i to od dole: ista situacija kao kod inside niza. (Npr. držim A3, a flop je 456)

Imam samo jednu visoku kartu: fold

Dve visoke karte: Ako su AK, AQ ili AJ onda call, ali ako ima i 2 karte iste boje, fold.

Dve visoke karte i backdoor flush ili niz (imaš 3 karte za flush): call

Od gore navedenih slučajeva ako je neki označen sa “call” ili “računanje”, a bilo je podizanja uloga, skoro je sasvim sigurno da je rešenje fold.

Naravno, ova pravila se mogu ponekad prekršiti, naročito ako je pot veliki, pa samim tim raste i očekivana vrednost. Pretpostavljajući jednu prosečnu low-limit partiju, ova pravila sigurno pale. (Odnosno 5-6 ljudi gleda flop, a 3-4 i turn.)

Ako si u nekim od gore navedenih “call” situacija u zadnjoj ili srednjoj poziciji, a pre tebe još nije niko otvarao, onda bet. Zvuči pomalo čudno, ali je ovo srategija koja funkcioniše. Sasvim mirno možeš računati na to, da će neko pre tebe otvoriti, a Ti bi ga prema strategiji ionako pratio. Budi, onda, Ti taj koji će učiniti prvi korak. Sa ovim ćeš izgubiti samo ako neko podigne ulog iza tebe, ali se to retko dešava. Ovakvom agresivnom strategijom s jedne strane, možeš da maskiraš ona otvaranja kada će najbolja karta stvarno biti kod tebe, a s druge strane će možda neko baciti one male šugave karte čije bi se vrednosti u turnu povećale.

Hajde sada da vidimo one situacije kada su najbolje ili jedne od najboljih karata stvarno kod nas! Osnovno pravilo tada je: bet/call. Kod niskog limita obično ne vredi izvoditi. Ako imaš nešto, onda navali! Međutim, treba da paziš da ne rasteraš protivnike prerano. Ako npr. uleti neki super flop i skoro je sigurno da imaš nepobedive karte, nije sigurno da vredi omah podići ulog. Strategija je u tom slučaju sledeća:

Ako niko nije otvarao pre tebe, bet.

Ako jesu onda samo call.

Ovo poslednje zahteva obrazloženje. Zašto nije raise? Pa, u ovom slučaju ćeš proći bolje ako sačekaš još jedan licitacioni krug. Naime, ako sada podigneš ulog pratiće te skoro svi, ali kod turna gde se osnovni ulog već duplira neće otvoriti onaj igrač koji je to učinio u flopu, tako da ćeš verovatno morati ti i samo će tvoj ulog obići krug. Međutim, ako u flopu ne podigneš ulog, verovatno ćeš imati šanse da to učiniš u turnu, pa će ostali tada morati da daju dupli ulog. Ovaj metod najbolje funkcioniše kada si ti u zadnjoj, a igrač koji otvara u prednjoj poziciji. Obično je dobro zapamtiti ovu strategiju. Flop je samo ispipavanje, a veliki novac treba uvući u pot kod turna.

Izuzeci, naravno, postoje i ovde. Ako ima podizanja u flopu i ako se čini da će ga svako ispratiti (npr. jer je skoro već svako dao po jednu jedinicu), vredi da se pridružiš podizanju ako imaš monster karte, npr. set ili full, eventualno nut flush. (Mada se to dešava samo ako je flop iste boje, a u tom slučaju se ostali i ne razbacuju previše.) Drugi izuzetak jeste ako je sto jako opušten i skoro si sasvim siguran da će biti call-a i u turnu. To može biti npr. ako je redovno podizanje uloga i sa flush-draw-om ili second parovima. Objašnjenje ove strategije jeste u tome da u low-limit partijama igrači vole da jure za parama. Odnosno, ako je već uplatio i flop i turn pratiće čak i podiznje uloga da bi video river. (Često čak i kad nema šanse da mu se karte poboljšaju.) Strategija koja je preporučljiva jeste baš suprotna od toga! U Flopu više vredi pogledati još jednu kartu za 1 jedinicu (ili eventualno za 2), pa odustati posle, u turnu, ako se u odnosu na uloženi novac smanji očekivana vrednost, a karte se nisu poboljšale. O ovome će još biti reči kod turna.

Ako ti karte nisu nepobedive, ali uleti neki povoljan flop (top par, dva para, set, terc), sa prednje pozicicije bet, sa kasnijih pozicija, ako je neko pre tebe otvorio samo call. Postupak je isti kao u slučaju monster-flopa. Jedini su iuzeci ako u flopu ima šanse za flush ili niz. Tada sa prednje pozicije vredi pokušati samo check-raise, a sa kasnije pozicije raise, možda i uspeš da ih nateraš da bace handove. Ukoliko se ipak ne bace, postigao si barem to da plaćaju više nego što bi im to na osnovu očekivane dobiti bilo prihvatljivo, odnosno primorao si ih da primene gubitnu strategiju na duge staze.(Ovo te neće utešiti ako izgubiš datu partiju jer su ti nešto zavukli u riveru, ali si na duge staze garantovano Ti u dobitku.)

Mala napomena: Ako su ti top par 88 ili niže, bolje računaj to kao second par jer je skoro sasvim sigurno da će u turnu ili riveru doći veća karta. (Sigurno je i da će se među ovcama naći bar jedna koja drži baš takvu kartu.)

Pažnja! Ovde navedena strategija je dobra ako se primenjuje na duge staze u low-limit partijama! Kod većih uloga nije ni blizu ovako jednostavna igra!

Najbolje online kockarnice

Pozicija

Pre nego što pređemo na početnu strategiju, moramo razgovarati o još jednoj bitnoj stvari. To ...

Sa kojim ulogom igrati

Pitanje je ozbiljnije, nego što se na prvi pogled čini! Naime, određivanje osnovnog uloga – ...

Freeroll turniri

U slobodnom prevodu: besplatna takmičenja. Negde na ovom sajtu je dosta dobro opisano na koji ...

Šanse u pokeru

Pokušali smo da navedemo procentualne šanse za određene kombinacije karata. Ovo može poslužiti kao vodič ...

Izgradnja Bankroll-a

Bankroll je račun/nalog koji imaš na sajtu gde igraš poker. Ovaj članak sam ustvari napisao ...