Home / Pravila Pokera / Pravila Omaha pokera

Pravila Omaha pokera

omaha-poker
Pravila Omaha pokera

Omaha High pokerje takođe popularna vrsta pokera u Americi. Njegovi fanovi ga vole pre svega zato što u njemu ima više akcije nego u klasičnom holdem pokeru.

Svaki igrač dobija četiri karte, osim toga na stolu ima još 5 karata koje može svako da vidi i koristi. Svaki igrač MORA upotrebiti dve od četiri karte koje drži u ruci, a od karata sa stola tri.

Važna stvar u Omahi se naziva button, stvarčica koja uvek označava igrača koji deli. (Kod online pokera naravno neće on zapravo deliti). Pre deljenja igrač koji sedi levo od buttona ulaže mali slepi ulog (small blind), a sledeći igrač veliki slepi ulog (big blind). Nakon toga, button svakome podeli po četiri zatvorene karte, odnosno one koje drugi ne vide. Sada dolazi na red prva licitacija. Igrač pored big blinda stupa prvi u akciju. On može postupiti na 3 načina:

Baciti karte.
Podržati licitaciju, odnosno uložiti koliko i big blind.
Podići ulog u skladu sa važećim pravilima o limitu.

Sledeći igrač ima podjednak izbor. (Znači i on može ponovo dizati ulog.) Na kraju kruga, naravno, i big blind može podržati eventualna podizanja, a može i sam podići ulog.

Ako su svi završili, button stavlja tri otvorene karte na sto. (flop) Posle flopa small blind počinje licitaciju. Mogućnosti:

Izostavlja krug, ne stavlja ulog.
Stavlja ulog u skladu sa limitom.

Ukoliko je neko već ulagao, mogućnosti su sledeće:

Dati ulog.
Podići ulog.
Odustati.

Nakon licitacije button stavlja na sto četvrtu otvorenu kartu (turn). Licitacija počinje ispočetka u skladu sa prethodnim.

Nakon toga sledi peta, poslednja, karta koju prati još jedan licitacioni krug.

Naposletku sledi trenutak istine. Igrač koji je poslednji podigao ulog prvi pokazuje svoje karte. (Ako nije bilo podizanja, onda onaj koji je prvi ulagao.) Ako neko ima gore karte od već prikazanih, nije dužan da ih pokazuje. Pobeđuje igrač koji ima najjače karte. U slučaju da je nerešeno, sakupljeni ulog se treba podeliti. Ako se bilo kada tokom licitacija desilo da jedan ulog ili podizanje istog niko nije podržao, igrač koji je poslednji podigao ulog (ili samo ulagao) automatski pobeđuje bez obzira na to kakve je karte imao. (Nije potrebno da ih pokazuje.)

Pre sledeće partije button koji označava igrača koji deli se pomera za jedno mesto u levo, tako da se on u svakoj igri menja i u svakoj partiji drugi daju blindove.

Najbolje online kockarnice

Pravila 7 Card Stud

7 Curd Stud je igra koja se u značajnoj meri razlikuje od Hold`em-a. Tu, naime, ...